Guerrilla marketing is een marketingtechniek waarbij met een beperkt marketingbudget traditionele marketinginstrumenten gecombineerd worden met als doel het bereiken van rumour around the brand, of in andere woorden een campagne die viral gaat.
Het klinkt als muziek in de oren, een sterk resultaat met beperkte kosten. Zoals wel vaker bij marketing, is creativiteit erg belangrijk. Door middel van een speciale creatieve actie die opvalt probeer je media-aandacht te krijgen waardoor de campagne veel coverage krijgt.
Een sterke guerrilla marketing campagne voldoet aan minstens enkele van de volgende voorwaarden:
Wanneer je slechts over een klein marketingbudget beschikt, is guerrilla marketing de ideale oplossing voor jouw bedrijf. Met deze marketingtechniek kun je namelijk al mooie resultaten behalen door middel van goedkope en kleinschalige stunts.
Door het verrassingseffect van een creatieve marketingcampagne beleeft je doelpubliek een unieke ervaring die hen gaat bijblijven.
Verrassen staat niet noodzakelijk op dezelfde lijn met choqueren of baanbrekend vernieuwen. Door gebruik te maken van iets wat de mensen al kennen maar daar een unieke twist aan te geven die in verband staat met je bedrijf of project kan je al mooie verrassende resultaten boeken. Het verrassingselement gaat er ook voor zorgen dat mensen je bedrijf blijven onthouden en erover gaan praten met andere mensen. Zo zorg je ervoor dat de mensen uit jouw doelpubliek als het ware jouw brand advocates worden en dus gratis reclame maken voor jou.
Tegenwoordig krijg je constant marketingboodschappen te zien of te horen: online advertenties via Google of social media zoals Facebook en Instagram, radio- of tv-campagnes, reclameboodschappen in print media,… Opvallen is dus meer dan ooit belangrijk. Geslaagde guerrilla marketing zorgt voor een campagne die bijblijft en niet meteen vergeten wordt.
Succesvolle guerrilla marketing moet viral gaan en is pas succesvol wanneer ze gedeeld wordt op social media. Hoe opmerkelijker de campagne, hoe meer succes natuurlijk. De dag van vandaag is een foto of filmpje ook snel gedeeld. Speel daar zeker op in bij het opzetten van je guerrilla marketing campagne.
Een guerrilla campagne is niet te vergelijken met een viral video. Het grote verschil tussen beide is dat een guerrilla actie een lokale start kent om dan via de pers verder te groeien. Een viral video wordt eerder onder vrienden gedeeld en zal minder in de krant verschijnen. Met een guerrilla actie wil je idealiter het nationale nieuws halen.
Opvallen is één zaak, de juiste boodschap ook overbrengen een andere. Zorg ervoor dat jouw doelpubliek ook meteen duidelijk ziet waarom ze voor jouw merk, product of dienst moeten kiezen. Entertain ze, maar toon hen tegelijkertijd ook waardevolle en duidelijke content.
Om een nieuw seizoen van Prison break, een serie over het ontsnappen uit de gevangenis, te promoten werden taarten aan huis bezorgd met daarin verschillende objecten om uit een gevangenis te ontsnappen.
Coca-Cola besloot om in samenwerking met de James Bond-film Skyfall klanten een interactieve Bond-experience te geven. ‘Unlock the 007 in you, you have 70 seconds!’ was de slogan. Wanneer je uit de automaat op het centraal station van Antwerpen een blikje Coca Cola light haalde, kreeg je de opdracht om binnen 70 seconden een parcours af te leggen om kaarten voor de nieuwe film te winnen. Alles werd gefilmd en als promofilmpje verspreid op het internet.
Nivea bracht een nieuwe crème op de markt tegen cellulitis. Met een ludieke foto bracht Nivea zowel het probleem als de oplossing onder de aandacht.
In 2009 bracht Panasonic de LUMIX-ZX1 op de markt, een fotocamera met optische lens die tot 8x de normale grootte scherp fotografeert. Net dat gegeven werd gebruikt in de campagne. Wat deed Panasonic? Op verschillende drukke locaties in Londen werden objecten van 8x de normale grootte geplaatst. Een enorme duif, een gigantische koffiemok, een reusachtige verkeerskegel, enz. Via social media leefde de campagne dan verder doordat mensen zelf konden experimenteren met illusies in fotografie. Zo kreeg de campagne een bereik van 20 miljoen mensen, verscheen het 23 keer in een magazine en heeft het 112 vermeldingen verkregen op websites, blogs en sociale netwerken.